niedziela, 29 czerwca 2014

Zielono - czerwone

Dzień dobry!

Sesja nareszcie się skończyła i rozpoczęły się upragnione wakacje, więc można pozwolić sobie na chwilę relaksu. A żeby się za bardzo nie nudzić, czas wolny można spędzić w kuchni. :)
Pamiętacie jak ostatnio pisałyśmy, że żadna z nas nie przepada za awokado, otóż myliłyśmy się. Niedawno zrobiłyśmy pyszną pastę, która idealnie nadaje się na przekąskę między posiłkami np. na kanapkach, tostach lub grzankach.
Przygotowanie jej jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu, także jeśli ktoś z Was chciałby wypróbować nowe smaki to zapraszamy do eksperymentowania. :)


Pasta z awokado


Składniki:

  • 1 awokado
  • pół cebuli
  • sok z połowy cytryny
  • pół pomidora bez skóry
  • bazylia - liście

Ilość porcji : 3






Sposób przygotowania:
Awokado obrać, wykroić pestkę, a następnie pokroić w kostkę. Cebulę i pomidora także kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy to do miseczki, dodajemy sok z cytryny, liście bazylii oraz przyprawiamy wg uznania (jednak doradzam przyprawić dość mocno, gdyż w innym wypadku pasta może być zbyt mdła). Blenderujemy i gotowe. :)



Trzy Apetyczne

środa, 18 czerwca 2014

Zupa dla tych, którzy zup nie lubią.

Dzień dobry!

Tak jak już Wam pisałyśmy truskawki jemy na każdy posiłek, dzień w dzień i wcale nam się nie nudzą! Na ryneczku kupujemy nadal świeże i piękne za jedyne 2,5 zł za kilogram.Widzimy, że u Was w kuchni też królują truskawki, więc ważne, abyście wiedzieli, co jecie - prawdziwą bombę zdrowia! Ta czerwona, niepozorna truskaweczka posiada więcej witaminy C niż cytryna! A dodatkowo witaminy z grupy B, PP, wapń, fosfor itp.
Zdrowy jest nawet napar z ich liści (dla anemików i nie tylko)!

Zapytacie - jak jeść truskawki na obiad? Otóż w baaardzo prostej zupie pełnej lata, słońca i witamin. Prezentujemy Wam fantastyczny przepis na chłodnik z truskawek i arbuza. Zaufajcie nam, jest tak słodki i pyszny, że nie musicie dodawać do niej nawet grama cukru! Zasmakuje nawet dzieciakom i przeciwnikom zup :)




Porcja dla 3 osób
Składniki:

  • truskawki 300g
  • arbuz 500g
  • kilka listków świeżej mięty
  • garść płatków migdałowych
  • jogurt naturalny 3łyżki
  • wyciśnięty sok z połowy limonki
  • starty imbir 0,5 łyżeczki

Blenderujemy truskawki, arbuza, sok z limonki i posiekaną miętę. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed spożyciem możemy dodać jogurt naturalny, płatki migdałowe i kardamon. Smacznego! :)



Trzy Apetyczne

niedziela, 8 czerwca 2014

Szpinakowe szaleństwo

Dzień dobry!

Wakacje się zbliżają, a tu planów wakacyjnych brak albo wszystko jest takie niepewne. Niestety ciężko było/jest coś zaplanować, bo większość wakacji spędzimy rozwijając się zawodowo :D A mianowicie duuużo godzin praktyk mamy do odrobienia. No ale są też plusy – w końcu czegoś się tam nauczymy. Mamy przynajmniej taką nadzieję! :)

A co u Was? Jakie Wy macie plany na tegoroczne wakacje? :) 

Łapcie przepis na małą przekąskę!


Sałatka ze szpinakiem


Czas przyrządzenia: 20 - 25 min.
Poziom trudności : łatwy

Składniki

Szpinak w liściach ok. 80 gramów
Cebula średnia
Migdały 50 g
Ser biały chudy 250 g
Ocet balsamiczny 4 łyżki stołowe
Miód 2 łyżki stołowe
Ilość porcji : 4




Sposób przygotowania
Cebulę należy zeszklić na złoty kolor. Podstudzoną wyłożyć na szpinaku. Następnie migdały należy podsmażyć na occie balsamicznym z dodatkiem miodu. Ser rozkruszyć na szpinaku z cebulą, a na to migdały z octem i miodem. Enjoy! :)




Trzy Apetyczne