sobota, 3 maja 2014

Majówki ciąg dalszy

Dzień dobry!

Majówka nadal trwa, chociaż pogoda zbytnio nie sprzyja grillowaniu. Za oknem zimno, mokro i na dodatek wieje. Nic tylko siedzieć w domu. Dlatego wpadłyśmy na pomysł, aby grillowanie przenieść do zacisznej kuchni. I do tego świetnie nadaje się kombiwar. Pewnie  wielu z Was nigdy nie słyszało o czymś takim, ale nic dziwnego, same dopiero niedawno odkryłyśmy to urządzenie. Okazuje się, że jest to sprzęt godny polecenia.

Oto kilka powodów dla których warto się na niego skusić:
1. Proste gotowanie - wystarczy włożyć jedzenie do żaroodpornej misy ustawić temperaturę i czas i czekamy na gotowe.
2. Kombiwar działa na zasadzie szybkiego obiegu rozgrzanego powietrza (to samo co termoobieg w zwykłym piekarniku), przez co możemy smażyć tam jedzenie bez dodatku tłuszczu (wytapia się on na dno misy). A jak wiadomo mniej tłuszczu = więcej zdrowia. Trzeba zaznaczyć, że jedzenie tak przygotowane zachowuje pyszny smak smażonej potrawy.
3.Pozwala na przygotowanie  kilku potraw jednocześnie np. umieszczając na dolnym ruszcie rybę i warzywa, a na górnym frytki możemy w pół godziny otrzymać pyszny i dietetyczny posiłek.
4. Można w nim także grillować, odgrzewać potrawy, rozmrażać, a nawet gotować na parze (wystarczy wlać na dno trochę wody, a potrawę umieścić na specjalnej tacce do gotowania na parze).
Jak napisałyśmy wcześniej - tak zrobiłyśmy. Dzisiaj przygotowałyśmy cukinię w kombiwarze zamiast na zwykłym grillu. Przepis jest bardzo prosty i smakuje pysznie.

Cukinia z grilla
Czas przyrządzenia: 30 - 40 min.
Poziom trudności : łatwy

Składniki:
  • cukinia (specjalnie nie podaje ile, możecie wziąć tyle ile chcecie)
  • oliwa z oliwek
  • jarzynka
  • zioła prowansalskie

    Sposób przygotowania:

    Cukinie pokroić w plasterki. Posypać z obu stron jarzynką i ziołami prowansalskimi i zostawić na około pół godziny. Następnie włożyć cukinie na ruszt do kombiwaru i piec z obu stron po około 15 min.

    Smacznego!






    Trzy apetyczne


9 komentarzy :

  1. No, no dziewczyny szalejecie z tymi postami ;)
    Przyznaję, że nigdy o takim urządzeniu nie słyszałam, ale z tego co widzę jest fantastyczne.
    Szybko, zdrowo i nie wymaga dużo pracy, czyli idealnie :D
    Może nawet sobie kiedyś taki kupię.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, takie coś w moim zaciszu domowym by się przydało!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za fajne urządzenie :D Będę musiała mu się bliżej przyjrzeć :)
    Rodzice i ja pozdrawiamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. niedawno przekonałam się do cukinii, jest świetna :) a to urządzenie też by mi się przydało :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam cukinię! :) Tak mi się u Was spodobało, że dodaję do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczone jabłko z grilla ? Czemu ja na to jeszcze nie wpadłam :D Dzięki za pomysł - wykorzystam przy najbliższej okazji :D Jabłko było owinięte w folię czy leżało na tacce ? :) P.S. Czy możecie wyłączyć w komentarzach weryfikacje obrazkową :D ?

    OdpowiedzUsuń
  7. cieszę się niezmiernie, że są tu dietetyczki! często będę zasięgać po rady. a cukinii jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jarzynkę zastąpiłabym solą pieprzem :) grilowana cukinia nawet bez przypraw jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  9. Proponuję spróbować cukinię obtoczyć w jajku i tartej bułce jeszcze pyszniejsze chyba że ktoś nie lubi to jego wybór

    OdpowiedzUsuń