Dzień dobry!
Majówka nadal trwa, chociaż pogoda zbytnio nie sprzyja
grillowaniu. Za oknem zimno, mokro i na dodatek wieje. Nic tylko siedzieć w
domu. Dlatego wpadłyśmy na pomysł, aby grillowanie przenieść do zacisznej
kuchni. I do tego świetnie nadaje się kombiwar. Pewnie wielu z Was nigdy nie słyszało o czymś takim,
ale nic dziwnego, same dopiero niedawno odkryłyśmy to urządzenie. Okazuje się,
że jest to sprzęt godny polecenia.
Oto kilka powodów dla których warto się na niego skusić:
1. Proste gotowanie - wystarczy włożyć jedzenie do
żaroodpornej misy ustawić temperaturę i czas i czekamy na gotowe.
2. Kombiwar działa na zasadzie szybkiego obiegu rozgrzanego
powietrza (to samo co termoobieg w zwykłym piekarniku), przez co możemy smażyć
tam jedzenie bez dodatku tłuszczu (wytapia się on na dno misy). A jak wiadomo
mniej tłuszczu = więcej zdrowia. Trzeba zaznaczyć, że jedzenie tak przygotowane
zachowuje pyszny smak smażonej potrawy.
3.Pozwala na przygotowanie kilku potraw jednocześnie np. umieszczając na
dolnym ruszcie rybę i warzywa, a na górnym frytki możemy w pół godziny otrzymać
pyszny i dietetyczny posiłek.
4. Można w nim także grillować, odgrzewać potrawy,
rozmrażać, a nawet gotować na parze (wystarczy wlać na dno trochę wody, a
potrawę umieścić na specjalnej tacce do gotowania na parze).
Jak napisałyśmy wcześniej - tak zrobiłyśmy. Dzisiaj
przygotowałyśmy cukinię w kombiwarze zamiast na zwykłym grillu. Przepis jest
bardzo prosty i smakuje pysznie.
Cukinia z grilla
Czas
przyrządzenia: 30 - 40 min.
Poziom
trudności : łatwy
Składniki:
- cukinia (specjalnie nie podaje ile, możecie wziąć tyle ile chcecie)
- oliwa z oliwek
- jarzynka
- zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
Cukinie pokroić w plasterki. Posypać z
obu stron jarzynką i ziołami prowansalskimi i zostawić na około pół godziny.
Następnie włożyć cukinie na ruszt do kombiwaru i piec z obu stron po około 15
min.
Smacznego!
Trzy apetyczne
No, no dziewczyny szalejecie z tymi postami ;)
OdpowiedzUsuńPrzyznaję, że nigdy o takim urządzeniu nie słyszałam, ale z tego co widzę jest fantastyczne.
Szybko, zdrowo i nie wymaga dużo pracy, czyli idealnie :D
Może nawet sobie kiedyś taki kupię.
ooo, takie coś w moim zaciszu domowym by się przydało!
OdpowiedzUsuńCo za fajne urządzenie :D Będę musiała mu się bliżej przyjrzeć :)
OdpowiedzUsuńRodzice i ja pozdrawiamy :):)
niedawno przekonałam się do cukinii, jest świetna :) a to urządzenie też by mi się przydało :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię! :) Tak mi się u Was spodobało, że dodaję do obserwowanych ;)
OdpowiedzUsuńPieczone jabłko z grilla ? Czemu ja na to jeszcze nie wpadłam :D Dzięki za pomysł - wykorzystam przy najbliższej okazji :D Jabłko było owinięte w folię czy leżało na tacce ? :) P.S. Czy możecie wyłączyć w komentarzach weryfikacje obrazkową :D ?
OdpowiedzUsuńcieszę się niezmiernie, że są tu dietetyczki! często będę zasięgać po rady. a cukinii jeszcze nie jadłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńjarzynkę zastąpiłabym solą pieprzem :) grilowana cukinia nawet bez przypraw jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńProponuję spróbować cukinię obtoczyć w jajku i tartej bułce jeszcze pyszniejsze chyba że ktoś nie lubi to jego wybór
OdpowiedzUsuń