Weekend majowy tuż tuż, a razem z nim nadchodzi sezon na
grillowanie. I pomimo, że jedzenie uwielbiamy, to nie zawsze jednak wszystko
musi kręcić się wokół niego. Mając kilka dodatkowych dni na odpoczynek warto
spędzić go aktywnie, np. biegając.
Bieganie to całkiem łatwy i przyjemny sposób na poprawę
swojej kondycji fizycznej, ale nawet tu trzeba pamiętać o kilku podstawowych
zasadach.
Przede wszystkim ważne jest wygodne obuwie, aby uniknąć
niepotrzebnych odcisków, otarć, pęcherzy i innych tego typu bolesnych
niespodzianek na naszych stopach.
Nie możemy też zapominać o tym, aby na bieganie nie ubierać
się zbyt grubo. Przy takiej pogodzie, jaką mamy teraz za oknem, wilgotność
powietrza jest wysoka, a więc pot nie może swobodnie wyparowywać z powierzchni
naszego ciała. Ilość wylanego potu podczas biegu nie jest miarą spalonych
kalorii. Przez to tylko zwiększamy temperaturę ciała, dlatego w pewnym sensie
nasz wysiłek idzie na marne. Można to również skojarzyć z tym, że łatwiej
zrzucić kilogramy w niższej temperaturze.
A jeśli chodzi o samo bieganie, najważniejsze jest, aby najpierw
się rozgrzać. Dzięki temu unikniemy kontuzji i zakwasów. Rozgrzewka nie musi
być długa i męcząca, ale na pewno nie można jej pominąć.
Nie
można też zaczynać od bardzo długich dystansów. Należy stopniowo zwiększać
odległości. Lepiej jeden bieg długodystansowy rozłożyć sobie na kilka
krótszych. Poza tym bieganie to nie sport typowo wysiłkowy, tu chodzi przede
wszystkim o systematyczność, dopiero wtedy daje to oczekiwane efekty.
Niewskazane jest również jedzenie mniej więcej na godzinę
przed bieganiem. Wtedy energia zużywana jest tylko na bieg, a nie dodatkowo na
trawienie spożytego wcześniej posiłku.
Jeśli zależy nam na zrzuceniu jeszcze zimowego brzuszka,
najlepiej jest biegać powyżej 30 minut. I koniecznie zabieramy ze sobą butelkę
wody, ponieważ nasz organizm traci jej wtedy zbyt dużo, dlatego musimy stale
uzupełniać jej poziom.
A po bieganiu warto sięgnąć po… cukinię! Zawiera dużo wody
oraz wiele cennych składników mineralnych i witamin, między innymi: potas
(który jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni), kwas foliowy, wit. A, C
oraz wit. z grupy B. Cukinię najlepiej jest jeść ze skórką, ponieważ to właśnie
ona jest najbardziej wartościowa.
A skoro cukinię najlepiej jeść w całości, można z niej przyrządzić
szybką, przepyszną, a przede wszystkim zdrową zupę krem. Poniżej znajdziecie
przepis.
Zupa z cukinii (Mamma Mia)
Czas przyrządzenia: 30 - 40 min.
Poziom trudności : łatwy
Składniki:
- 4 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kartonik słodkiej śmietanki (12%)
- biały pieprz
- 2 bulionetki warzywne
- 2 łyżki masła masła klarowanego
Ilość porcji : 4
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozgrzewamy masło, następnie dusimy na nim cebulę z czosnkiem, aż do miękkości. Umyte cukinie kroimy wzdłuż a następnie na małe kawałki (talarki w ćwiartki). Pokrojoną cukinię dodajemy do garnka z cebulą, całość mieszamy i podlewamy odrobiną zagotowanej wody. Dodajemy 1 bulionetkę. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 15 min., co jakiś czas mieszając. Gdy cukinia zmięknie, miksujemy składniki w garnku na gładki krem. Do kremu dodajemy drugą bulionetkę, śmietankę oraz pieprz biały do smaku. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dodać wody lub mleka.
Trzy Apetyczne
Post bardzo fajny, zwłaszcza że do wakacji mało czasu i to najlepsza pora żeby się za siebie wziąć :)
OdpowiedzUsuńMnie do biegania nic chyba nie przekona, w ramach aktywności wybieram raczej fitness czy aerobic, ale przecież woda, rozgrzewka, odpowiedni strój i buty są ważne chyba w każdym sporcie:D
Do cukinii się ostatnio przekonałam, więc zupę zrobię na pewno:)
Udanej i aktywnej majówki zatem :)
Bardzo ciekawy post! Od dwóch miesięcy biegam i czuję, że to miłość na dłużej! :) Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńmajówkę czas zacząć, z towarzystwem j.polskiego, angielskiego, historii i matematyki. Life is perfect! ; D
OdpowiedzUsuńNas też po majówce czekają wejściówki i zaliczenia tak więc łączymy się z Tobą w bólu :P
Usuńostatnio szaleję za cukinią :) przepis do wypróbowania! :))
OdpowiedzUsuń