poniedziałek, 28 kwietnia 2014

IV Ogólnopolska Konferencja Dietetyki

Na początku kwietnia miałyśmy okazję uczestniczyć w IV Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Dietetyków. I trzeba przyznać – było warto. 

Wykładowcy, którzy przedstawiali swoje prezentacje byli nie tylko z Polski, ale i z zagranicy, a informacje, jakie przekazywali zdecydowanie przydadzą nam się w naszym przyszłym zawodzie dietetyka :)

Tematów oczywiście było mnóstwo, ale najbardziej zaciekawiły nas te dotyczące mleka i jaj. Mówi się, że jajka kurze mają dużo cholesterolu, dlatego nie powinno przesadzać się z ilością ich spożywania. A tu proszę, dowiedziałyśmy się, że bez obaw można jeść 2 jajka dziennie! I słusznie, ponieważ są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz wit. B2. 

A jak to jest z mlekiem? W końcu zawiera tłuszcze nasycone, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie, m. in. powodują otłuszczanie mięśnia sercowego, co utrudnia jego pracę. 

Jednak mleko nie składa się tylko z tłuszczu. Zawiera także całą masę cennych składników odżywczych, a to zdecydowanie przemawia na jego korzyść. Znajduje się w nim wszystko, co potrzebne jest nam do życia, dlatego nie bez powodu jest to nasz pierwszy pokarm po narodzinach :) Tak jak i jaja, mleko zawiera witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B, poza tym w jego skład wchodzi także czynnik wzrostowy, odpowiedzialny za prawidłowy wzrost kości. 

Jednak konferencja nie polegała jedynie na siedzeniu i słuchaniu. W przerwie można było skorzystać  z możliwości zbadania między innymi masy naszych ciał, tłuszczu, mięśni, a także dowiedziałyśmy się, jaki jest nasz wiek metaboliczny. A to wszystko za sprawą specjalnego urządzenia – 3- częstotliwościowego Segmentowego Analizatora Składu Ciała, który powinien znajdować się w każdym gabinecie dietetycznym. Oczywiście w naszych na pewno będzie! :D

Poza tym można było również zjeść przepyszny, dietetyczny obiad. My zdecydowałyśmy się na burrito z warzywami i to był bardzo dobry wybór, sami zobaczcie! 



Teraz pozostaje nam tylko znaleźć odpowiedni przepis i wypróbować go we własnej wersji, czym oczywiście podzielimy się z Wami :)



Trzy Apetyczne

4 komentarze :

  1. uczestniczenie w takich konferencjach jest fascynujące i z pewnością wzbogaca o nową wiedzę. ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna konferencja :) A ja wlaśnie o mleku słyszałam, ze jest bardzo niezdrowe i powinniśmy je zamienić na ryżowe/sojowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My studiując dietetykę dostajemy bardzo wiele informacji, które często są sprzeczne z naszą wiedzą usłyszaną gdzieś wcześniej. Niestety naukowcy, dietetycy i lekarze wciąż spierają się w kwestii wielu produktów spożywczych. Przykładem jest właśnie mleko, kurze jaja czy soja modyfikowana. Jedynym rozwiązaniem jest słuchanie własnego organizmu - jeśli krowie mleko szkodzi Ci to eliminujesz je i zastępujesz roślinnym :)

      Usuń
  3. Ja niestety Konferencję pominęłam (jako że niedługo kończę studia szalałam urodzinowo ze znajomymi, żeby wykorzystać ostatnie chwile razem).
    Bardzo fajnie, że o niej wspomniałyście :)
    Jeśli chodzi o jaja, to czytałam sporo fajnych badań, które udowadniają, że są zdrowe i niesłusznie oskarżane o powodowanie wysokiego cholesterolu (w wolnej chwili warto przejrzeć:
    - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2706003/
    - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19751443 )

    A burrito wygląda przepysznie :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń