Dzień
dobry!
Dzisiaj
chciałybyśmy pokazać Wam, że szpinak wcale nie musi być nudny oraz podzielić
się z Wami przepisem na pyyszną roladę szpinakową, którą odkryłyśmy całkiem
niedawno i okazała się strzałem w dziesiątkę.
Szpinak ma
wiele zalet o których nie wszyscy słyszeli np.:
- poprawia
wygląd naszej skóry i włosów,
- reguluje
poziom cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne,
- zawiera
witaminę C - dzięki czemu podnosi odporność organizmu,
- zapobiega
także otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie,
- dobrze
wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu
zaparć i nadciśnienia.
Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny: 100
gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii. Jest więc on idealną przekąską po
intensywnym treningu lub jako szybka przekąska w trakcie zabieganego dnia na
uczelni.
Mam
nadzieję, że ten przepis posmakuje Wam tak jak i nam! :)
Rolada szpinakowa
Czas przyrządzenia: 50 - 60 min.
Poziom trudności : łatwy
Składniki:
- 450g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (najlepszy jest ten w bryłkach, ponieważ zawiera mało wody)
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 150g łososia (1 płat)
- 1 serek almette śmietankowy
- 1 serek almette chrzanowy
- 1 łyżka masła
Ilość porcji : około 20
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmażyć z masłem i z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odcedzić.
Do wystudzonego szpinaku dodać 4 żółtka, 2 łyżki mąki oraz pianę ubitą z 4 białek. Wyłożyć masę szpinakową na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w temp.180°C .
Na upieczonym i wystudzonym cieście rozsmarować serki almette (najlepiej jeden almette na jednej połowie, a drugi na drugiej połowie, żeby dwa smaki po zwinięciu się zmieszały).
Uwieeeelbiam szpinak i to pod wieloma postaciami, więc i tego dania chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńJa bardzo uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie - http://bezglutenoweinspiracjekulinarne.blogspot.com/
Super tematyka bloga- na pewno go sprawdzimy! :)
Usuńmmmm... szpinak jest pyszny nawet na surowo:)
OdpowiedzUsuńSzpinak to ja po prostu uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak!
OdpowiedzUsuń