sobota, 26 kwietnia 2014

Szpinak - nie taki straszny, jak go malują

Dzień dobry! 
Dzisiaj chciałybyśmy pokazać Wam, że szpinak wcale nie musi być nudny oraz podzielić się z Wami przepisem na pyyszną roladę szpinakową, którą odkryłyśmy całkiem niedawno i okazała się strzałem w dziesiątkę.

Szpinak ma wiele zalet o których nie wszyscy słyszeli np.:
- poprawia wygląd naszej skóry i włosów,
- reguluje poziom cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne,
- zawiera witaminę C - dzięki czemu podnosi odporność organizmu,
- zapobiega także otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie,
- dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.
Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny: 100 gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii. Jest więc on idealną przekąską po intensywnym treningu lub jako szybka przekąska w trakcie zabieganego dnia na uczelni.


Mam nadzieję, że ten przepis posmakuje Wam tak jak i nam! :)


Rolada szpinakowa
Czas przyrządzenia: 50 - 60 min.
Poziom trudności : łatwy

Składniki:


  • 450g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (najlepszy jest ten w bryłkach, ponieważ zawiera mało wody)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 150g łososia (1 płat)
  • 1 serek almette śmietankowy
  • 1 serek almette chrzanowy
  • 1 łyżka masła
Ilość porcji : około 20



Sposób przygotowania:

Szpinak podsmażyć z masłem i z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odcedzić.

Do wystudzonego szpinaku dodać 4 żółtka, 2 łyżki mąki oraz pianę ubitą z 4 białek. Wyłożyć masę szpinakową na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w temp.180°C .

Na upieczonym i wystudzonym cieście rozsmarować serki almette (najlepiej jeden almette na jednej połowie, a drugi na drugiej połowie, żeby dwa smaki po zwinięciu się zmieszały).

Na serki wzdłuż brzegu położyć płat łososia i zacząć zwijać jak roladę. Następnie schować do lodówki.

Smacznego!





Trzy apetyczne

6 komentarzy :

  1. Uwieeeelbiam szpinak i to pod wieloma postaciami, więc i tego dania chętnie spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bardzo uwielbiam szpinak :)

    Zapraszam do mnie - http://bezglutenoweinspiracjekulinarne.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm... szpinak jest pyszny nawet na surowo:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak to ja po prostu uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń