wtorek, 20 maja 2014

Kokos wcale nie na słodko

Dzień dobry!

Na wstępie – dziękujemy za liczne maile. Nieśmiało piszecie z zapytaniami o diety, zdrowie, kierunek studiów itp. Więcej odwagi, nie pogryziemy Was tylko z chęcią odpowiemy na nurtujące pytania. :)
Terminy egzaminów w sesji już są, wypadałoby teraz trochę się pouczyć, ale przecież pogoda krzyczy „wyjdź na słońce, potrzebujesz witaminy D3!” :D
Czasu mało, więc posiłki baaaaaardzo proste w przygotowywaniu, ale nadal zdrowe. Na przykład placuszki cukiniowe. Smażone, ale zdrowo i nie tucząco, bo na oleju kokosowym.


Co jest najciekawsze w oleju kokosowym? NIE przyczynia się do powstawania tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie- nakręca do przodu nasz metabolizm! Ma działanie przeciwwrzodowe, wzmaga naszą odporność, zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz inne cenne składniki. Można go stosować w kuchni (do smażenia i smarowania pieczywa), jak i w kosmetyce (do nawilżania skóry i włosów).

Placuszki z cukinii

Czas przyrządzenia: 30 - 40 min.
Poziom trudności : łatwy

Składniki:

  • Ciasto, jak do naleśników, nieco gęstawe, bo cukinia puszcza dużo wody ( 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej, ¾ szklanki mleka, 1 jajko, szczypta soli)
  •  Pół cukinii
  • 1 mała marchewka
  • Garstka słonecznika (u nas)/ nasion dyni / migdałów / startego sera żółtego
  • Olej kokosowy do smażenia - 1 łyżeczka
Ilość porcji: 3


Sposób przygotowania:

Ścieramy na tarce cukinię i marchewkę. Dodajemy je do uprzednio przygotowanego ciasta naleśnikowego. Dosypujemy nasiona lub ser (jak kto woli). Smażymy cienkie placuszki na małym ogniu.

Koniec - prawda, że proste? :)






Reblogujcie, jeśli też kochacie warzywa! :D


Trzy apetyczne




17 komentarzy :

  1. Ostatnio też robiłam placuszki z cukinii, ale smażyłam je na zwykłym oleju, więc zbyt zdrowe nie wyszły, także następnym razem muszę spróbować tego kokosowego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeju, koncepcja takich placuszków brzmi po prostu epicko, tylko jakoś nie mogę natknąć się na olej kokosowy. ; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyprawiam się na poszukiwanie oleju kokosowego bo jego zalety bardzo mi się podobają. A jako że zawsze uważam iż powinnam zrzucić coś z niektórych miejsc jego zaleta nieprzyczyniania się do powstawania tkanki tłuszczowej ujęła mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej kokosowy znam i doceniam....:))
    ......a placuszki to Wam wyszły,, że palce lizać,, :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Kupiłam ostatnio dokładnie ten sam olej kokosowy :) Testuję go do wszystkiego i muszę przyznać, że jest super. Nie ma smaku, ani zapachu, więc nawet do smażenia schabowego się nadaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak i zapach jest tylko że to zależy, czy masz rafinowany czy nie :)
      Ale fakt - ten nadaje się do wszystkiego :D

      Usuń
  6. A ja w pewnym momencie smarowałam właśnie twarz tym olejem, ale tylko na noc, bardzo mi pyszczek się bardzo " świecił ", pozdrawiam i powodzenia .
    Moja córka studentka też wkuwa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. placki z cukinii, coś pysznego! <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie zapowiadają się Wasze placuszki...poproszę o jedną porcję :))

    OdpowiedzUsuń
  9. moja współlokatorka robiła kiedyś takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki cukiniowe uwielbiam :) Tyle że posiadam olej kokosowy nierafinowany, w związku z czym obawiam się, że smak kokosa byłby wyczuwalny :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Proste i smaczne! Powodzenia w sesji! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię i robię podobne. Placuszki z cukinią mogłabym jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczyny nie znałam wcześniej waszego bloga, dobrze że się odzywacie, na pewno częściej będę zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kupiłam wczoraj trzy cukinie, więc będą i u mnie placuszki ;)
    Często im prościej tym smaczniej ;]

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio coraz częściej go używam, pojawił się nawet w Carfourze, co mnie bardzo cieszy :) bo jest tańszy niż w sklepach ze zdrową żywnością. Super blog, będę zaglądać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń