Dzień dobry!
Na wstępie – dziękujemy za liczne maile. Nieśmiało piszecie
z zapytaniami o diety, zdrowie, kierunek studiów itp. Więcej odwagi, nie
pogryziemy Was tylko z chęcią odpowiemy na nurtujące pytania. :)
Terminy egzaminów w sesji już są, wypadałoby teraz trochę
się pouczyć, ale przecież pogoda krzyczy „wyjdź na słońce, potrzebujesz witaminy
D3!” :D
Czasu mało, więc posiłki baaaaaardzo proste w przygotowywaniu, ale nadal zdrowe. Na przykład placuszki cukiniowe. Smażone, ale zdrowo i nie
tucząco, bo na oleju kokosowym.
Co jest najciekawsze w oleju kokosowym? NIE przyczynia się
do powstawania tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie- nakręca do przodu nasz
metabolizm! Ma działanie przeciwwrzodowe, wzmaga naszą odporność, zawiera
witaminy B2, B6, C i E oraz inne cenne składniki. Można go stosować w kuchni
(do smażenia i smarowania pieczywa), jak i w kosmetyce (do nawilżania skóry i
włosów).
Placuszki z cukinii
Czas przyrządzenia: 30 - 40 min.
Poziom trudności : łatwy
Składniki:
- Ciasto, jak do naleśników, nieco gęstawe, bo cukinia puszcza dużo wody ( 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej, ¾ szklanki mleka, 1 jajko, szczypta soli)
- Pół cukinii
- 1 mała marchewka
- Garstka słonecznika (u nas)/ nasion dyni / migdałów / startego sera żółtego
- Olej kokosowy do smażenia - 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Ścieramy na tarce cukinię i marchewkę. Dodajemy je do
uprzednio przygotowanego ciasta naleśnikowego. Dosypujemy nasiona lub ser (jak
kto woli). Smażymy cienkie placuszki na małym ogniu.
Koniec - prawda, że proste? :)
Koniec - prawda, że proste? :)
Reblogujcie, jeśli też kochacie warzywa! :D
Trzy apetyczne
Ostatnio też robiłam placuszki z cukinii, ale smażyłam je na zwykłym oleju, więc zbyt zdrowe nie wyszły, także następnym razem muszę spróbować tego kokosowego :)
OdpowiedzUsuńjeju, koncepcja takich placuszków brzmi po prostu epicko, tylko jakoś nie mogę natknąć się na olej kokosowy. ; D
OdpowiedzUsuńWyprawiam się na poszukiwanie oleju kokosowego bo jego zalety bardzo mi się podobają. A jako że zawsze uważam iż powinnam zrzucić coś z niektórych miejsc jego zaleta nieprzyczyniania się do powstawania tkanki tłuszczowej ujęła mnie najbardziej :)
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy znam i doceniam....:))
OdpowiedzUsuń......a placuszki to Wam wyszły,, że palce lizać,, :))
Kupiłam ostatnio dokładnie ten sam olej kokosowy :) Testuję go do wszystkiego i muszę przyznać, że jest super. Nie ma smaku, ani zapachu, więc nawet do smażenia schabowego się nadaje :)
OdpowiedzUsuńSmak i zapach jest tylko że to zależy, czy masz rafinowany czy nie :)
UsuńAle fakt - ten nadaje się do wszystkiego :D
A ja w pewnym momencie smarowałam właśnie twarz tym olejem, ale tylko na noc, bardzo mi pyszczek się bardzo " świecił ", pozdrawiam i powodzenia .
OdpowiedzUsuńMoja córka studentka też wkuwa :)
placki z cukinii, coś pysznego! <3
OdpowiedzUsuńSame pyszności!!!
OdpowiedzUsuńPysznie zapowiadają się Wasze placuszki...poproszę o jedną porcję :))
OdpowiedzUsuńmoja współlokatorka robiła kiedyś takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki cukiniowe uwielbiam :) Tyle że posiadam olej kokosowy nierafinowany, w związku z czym obawiam się, że smak kokosa byłby wyczuwalny :(
OdpowiedzUsuńProste i smaczne! Powodzenia w sesji! :)
OdpowiedzUsuńLubię i robię podobne. Placuszki z cukinią mogłabym jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńDziewczyny nie znałam wcześniej waszego bloga, dobrze że się odzywacie, na pewno częściej będę zaglądać:)
OdpowiedzUsuńKupiłam wczoraj trzy cukinie, więc będą i u mnie placuszki ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto im prościej tym smaczniej ;]
Ostatnio coraz częściej go używam, pojawił się nawet w Carfourze, co mnie bardzo cieszy :) bo jest tańszy niż w sklepach ze zdrową żywnością. Super blog, będę zaglądać. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń